Ιερά Μονή Οσίου Μελετίου (Οινόης)

Βόρεια της Οινόης, στη νοτιοανατολική πλευρά της Πάστρας και σε υψόμετρο 520 μέτρων βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Μελέτιου που πιθανότατα ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Πιθανόν στη θέση παλαιότερου μοναστηριού. Ο ιδρυτής του, Όσιος Μελέτιος, ήταν οπαδός της πλήρους ακτημοσύνης, ίδρυσε ακόμη 24 εκκλησιαστικά μετόχια σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ήταν για τους κατοίκους της περιοχής προστάτης και θαυματουργός. Στη μονή βρίσκεται ο τάφος του οσίου. Το μοναστήρι διαλύθηκε το 1833, ανασυγκροτήθηκε το 1948 και από το 1949 λειτουργεί ξανά ως γυναικεία μονή. Το ονομαστό καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο του σύνθετου σταυροειδούς ναού με τέσσερις κίονες.

Το μοναστήρι σήμερα είναι ένα σύμπλεγμα  βυζαντινών και νεοτέρων κτηρίων που δένουν αρμονικά. Θαυμάστε το καθολικό και προσκυνήστε και στο κρυφό παρεκκλήσι εντός του καθολικού. Η γυναικεία αδελφότητα διακονεί τη μονή συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοσή της. Παλαιότερα η μονή είχε πολλά παραλαύρια, δηλαδή, μικρά εκκλησάκια ή σκήτες που μόναζαν κάποιοι από τους εκατοντάδες μοναχούς την εποχή του αγίου. Σήμερα σώζονται ελάχιστα που με λίγη προσοχή θα τα δείτε. Μια εκδρομή στη μονή θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε και άλλα ενδιαφέροντα για σας θέματα. Μια επίσκεψη θα σας πείσει.

Λίγα λόγια για τον Όσιο Μελέτη

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ ο νέος πού ασκήτευσε στο όρος της Μυουπόλεως γεννήθηκε κατά το έτος  1035 στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ήταν πολύ ενάρετοι και ονομάζονταν Ιωάννης και Σοφία. Φυσικά, σύμφωνα με τα Ιερά πιστεύω τους μεγάλωσαν και το παιδί τους τον Μελέτιο. Αυτός, όταν μεγάλωσε ήλθε στην 'Ελλάδα επί Αλεξίου του Κομνηνού στη Μονή των Ταξιαρχών την λεγόμενη του Συμβόλου, την μετέπειτα επονομασθείσα του οσίου Μελετίου. 'Εκεί αφού έλαμψε δια της πνευματικής του ασκήσεως, απεβίωσε ειρηνικά το 1105. (Περί του βίου του οσίου Μελετίου, βλέπε τη μελέτη του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου στη "Θεολογία" ΙΓ 97).

Τρόπος πρόσβασης

Για να φτάσει κανείς στη Μονή απ’τα Δερβενοχώρια θα ακολουθήσει το δρόμο μετά την Πάνακτο προς Οινόη Αττικής (Μάζι)

(περίπου 18 χιλιόμετρα από Δερβενοχώρια)

 

iera-moni-osiou-meletiouiera-moni-osiou-meletiou

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε εισάγει τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Μας στηριζουν

Δελτίο Νέων

 

                                Ανασκόπηση 2015

 

Ο σύλλογός μας

Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, σε μια προσπάθεια των νέων της περιοχής να διατηρήσουμε όλα εκείνα που κινδύνευαν να περιέλθουν σε αφάνεια. Σκοπός και στόχος του Συλλόγου μας είναι η διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δερβενοχωρίων, η ευαισθητοποίηση των κατοίκων, και ιδιαιτέρως των νέων, γύρω από τα προβλήματα του τόπου μας, η ανάδειξη της περιοχής μας και η παροχή όλων εκείνων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στον τόπο μας.